Rimforsa

Rimforsa är en mindre tätort belägen i Östergötland med drygt 2000 invånare. Då vägen från textilstaden Linköping till den småländska östkusten gick genom Rimforsa såg samhället många handelsmän komma och gå under århundraden. Gästgiveriet som länge var stadens mötespunkt står idag tomt på torget och i dess ställe hittar du pizzerior, bagarbod och frisörer, precis som i många andra mindre svenska tätorter. RIF är ortens idrottsförening med lag inom bordtennis, fotboll och innebandy. Som allra bäst har fotbollslaget spelat i svenska division tre medan föreningen har två landslagsspelare i juniorinnebandylaget. I övrigt är tätortens kanske kändaste son, Kjell Frisk, före detta fotbollsmålvakt som numera tränar Djurgården IFs målvakter.

Tätorten i sig kanske inte ser mycket speciell ut, men som många typsvenska småorter har Rimforsa en charmig näraliggande natur. Kinda Kanal och sjön Åsunden är de två vattendrag som ligger i anslutning till orten. Kinda Kanal följer till stor del Stångåns naturliga lopp och är runt 80 km lång med 15 slussar. Vid Linköping och sjön Roxen kopplas kanalen samman med Göta Kanal för den som vill fara vidare. Vid Åsunden ligger ett av Rimforsas trevliga hotell i en charmant byggnad med mer än hundra år på nacken. Även om samhället är litet erbjuder naturen runt om möjligheter att uppleva Sverige från sin bästa sida.

Rimforsa och IKEA

När du gör en internetsökning på den lilla östgötska tätorten hittar du allra flest träffar i anslutning till möbelföretaget IKEA. En av deras mest populära köksserier kallas Rimforsa och detta är också en av företagets mest populära stilar. Serien består av naturliga material, bambu, glas och fräsch design. Varför dessa produkter är uppkallade efter just ett litet samhälle på 2000 personer är oklart. Kanske påminner de naturliga materialen som IKEA använder om naturen runt Kinda Kanal och Åsunden. Eller så kanske designern själv stammar från området och har valt att kalla sin skapelse efter orten. Företaget har hur som helst lyckats göra samhället populärt över hela världen.

Rimforsa och Åsunden sjö har vacker natur