Innebandy

Innebandy är en sport med ett starkt fäste i den svenska idrottskulturen. Även i Finland, Norge, Schweiz och Tjeckien utövas sporten flitigt. Trots att lag i Nordamerika spelade redan flera år tidigare dröjde det tills på 1960-talet för att sporten skulle introduceras till Sverige. Till början var den enbart betraktad som en lättare träningsvariant för bandyspelare. När den första svenska innebandyklubben, Sala IBK, grundades i Sala år 1979 förändrades dock allt detta och sportens status började snabbt växa. Idag tillhör innebandy bland de mest vanligt förekommande sporterna i landet. Sporten är ofta den första idrotten ungdomar prövar på och bidrar till många goda ungdomsminnen.

Både att spela och se på innebandy är vanliga aktiviteter för en stor mängd svenska sportfantaster. Om du gillar sporten finns det flera evenemang där du kan se bra innebandyspelare som Emelie Lindström både på tv och från arenan. Lindström skrev historia när hon plockade hem Sveriges landslags 1000:e mål och samtidigt tog platsen som första spelaren med tio mål i en och samma VM-match. Svenska Innebandyförbundet anordnar ett rikstäckande seriesystem där den Svenska Superligan för herrar respektive damer står för de mest avgörande matcherna. Även Herr- och Dam-VM bedrivs vartannat år. Ett annat evenemang som alltid lockar publik är Europacupen där de största europeiska lagen gör upp.

Innebandy har enkla regler och kräver knappt utrustning

Att spela innebandy är enkelt och med rätt antal spelare kan en match dra igång redan på ett par minuter. De internationella reglerna kräver till att börja med en spelyta mellan 38×18 och 44×22 meter och en takhöjd på minst sju meter. Tre perioder varande i 20 minuter indelas av korta pauser med sidbyten. Knuffar, slag på klubba och att spela med händerna är exempel på de mest vanliga regelbrotten. Att sporten vuxit sig populär bland ungdomar beror förutom de enkla reglerna på det faktum att lite och relativt billig utrustning krävs för sporten. Enbart en klubba och en innebandyboll krävs för att kunna vara med och spela.

Innebandy behöver bara ett par mål, klubbor och en innebandyboll